Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Fényképészipar

fenykepeszipar

Sevcsik Jenő: Fényképészipar

 

A fényképezés a fénysugarak rajzolóképességét és vegyi hatását használja fel képek készítésére. Idegen elnevezése fotografia, a görög fotósz (fény) és grafia (rajzolás, írás) szavak összetételéből származik, szószerint fénnyel való rajzolást jelent.
A fénysugarak rajzolóképességét már az ókorban ismerték. Aristoteles, a nagy görög bölcs megfigyelte, hogy napfogyatkozáskor fák árnyékában a levelek között átszűrődő fény az elfödött napkorongnak megfelelő, félholdalakú foltot ad, a kis nyíláson áthaladó sugarak a nap képét rajzolják a földre. Középkori arab tudósok ennek a jelenségnek felhasználásával figyelik meg a napfogyatkozás lefolyását. Az újkor elején, 1500 körül, Leonardo da Vinci, a sokoldalú tudós és művész feljegyzi azt a megfigyelését, hogy az elsötétített szobában az ablak fedőtáblájának kis nyílásán behatoló fénysugarak a nyílással szemben levő falon fordított képet adnak a nyílás előtti napsütötte tárgyakról. Leonardo da Vinci feljegyzései csak jóval később kerülnek nyilvánosságra. Porta Giovanni Baptista nápolyi tudós ettől függetlenül, 1553-ban a jelenséget mint saját felfedezését írja le és népszerűen megírt könyvében általánosan ismertté teszi. Ezért a leírt jelenség felhasználásán alapuló készüléket, a nyíláskamarát Porta-féle sötétkamara (camera obscura) névvel jelölik meg 


Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   Ipari Tanfolyamok Országos Vezetősége

Kötésmód :     sérült kartonkötés (hiányzó gerinclemez és első tábla)

Oldalszám :    300

Ár:                  3600 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés