Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Bobby Fischer háborúba indul

bobby fischer haboruba indul

David Edmonds: Bobby Fischer háborúba indul - Igaz történet arról, hogyan vesztették el a szovjetek minden idők legkülönlegesebb sakkmérkőzését

 

1948 óta a szovjetek uralták a sakkvilágbajnokságok univerzumát - Moszkva állítása szerint ez bizonyítékul szolgált a szovjet rendszer felsőbbrendűségére. Aztán feltűnt Bobby Fischer.
Egyedül Fischer, az őrült zseni volt képes arra, hogy felvegye a versenyt a szovjetekkel. Minden éber óráját a játéknak szentelte. A bajnoki címhez vezető úton mindenkit lehengerelt. Mikor elbizonytalanodott, Henry Kissinger felhívta, és arra buzdította, hogy a nemzetért harcoljon.
Ellenfele a sokoldalú és érzékeny Borisz Szpasszkij, minden idők legkevésbé szovjet bajnoka volt. A könyv szerzői szerint, amikor Szpasszkij kezdett vesztésre állni, a KGB úgy döntött, közbelép.
A kiadatlan szovjet és amerikai feljegyzésekből merítő könyv lenyűgöző történet sakkról, politikáról és történelemről.
A legmélyén a zsenialitás és dicsőség, valamint a kétségbeesés és emberi pimaszság kettősségének emberi tragédiája húzódik.
"Tényleg a szabad világ harca a hazug, csaló, képmutató oroszok ellen... Ez a kis dolog köztem és Szpasszkij között az egész világ politikai helyzetének mikrokozmosza. Mindig azt sugallják, hogy a világ vezetőinek közelharcot kellene vívniuk. És mi valami ilyesmit csinálunk - nem bombával, hanem a tábla mellett küzdünk."
Bobby Fischer, BBC-Interjú, 1972
Izgalmas beszámoló a szovjet világbajnok, Borisz Szpasszkij és amerikai kihívója, Bobby Fischer 1972-es legendás összecsapásáról, a hidegháború időszakának hősies harcáról, minden idők leghíresebb sakkmérkőzéséről.

 

Tartalom

 

Szereplők 7
Sakkvilágbajnokok 1969-ig 11
Az évszázad meccse 12
A brooklyni fiú 14
Mimofánt 28
Az enyészet gyermeke 40
A leningrádi orosz 55
Élő sakk 72
Buldózerként Reykjavíkba 82
Problémák a Paradicsomban 97
Nagy verseny, kis sziget 119
Bobby sehol 125
Ki mentegetőzzön most? 146
Szeszélyes szabályok 154
Vér a hátsó szobában 167
Szemet szemért 174
Gyűlölni vagy szeretni 178
Összetörve 183
A középjáték 196
Sakkjárvány 208
A keserű vég 215
Sakkon kívüli segédeszközök és rejtett kezek 229
Szemben álló felek 248
De nehéz a korona 258
Köszönetnyilvánítások 288
Függelék 291
Bibliográfia 298


Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   Scolar Kiadó, 2004

Kötésmód :     kartonkötés, papírborító

Oldalszám :    303

Ár:                  2000 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés